Logistiek, Scheepvaart &Transport

Ben jij op zoek naar een uitdagende baan in een logistieke functie in of rondom Rotterdam?

Bekijk alle logistieke vacatures

Commercieel & Sales

Zie jij Sales als uitdaging of ben je die gedreven commercieel medewerker binnendienst die wij zoeken in of rondom Rotterdam?

Bekijk alle commerciële vacatures

Financieel & Boekhouden

Goed met cijfers en op zoek naar een nieuwe baan?

Bekijk alle financiële vacatures

Secretarieel

Houd jij altijd het overzicht, ook als anderen het niet hebben? Dan zoeken wij jou!

Bekijk alle secretariële vacatures

Administratief

Ben jij die administratieve duizendpoot? Solliciteer direct op uitdagende vacatures.

Bekijk alle administratieve vacatures

Balie & Receptioniste/Telefoniste

Ben je representatief, heb jij die prettige telefoonstem en op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Bekijk alle Balie vacatures

Praktische tips bij het solliciteren

Op zoek naar een baan?

En heb je al diverse brieven geschreven en verschillende uitnodigingen gehad? Maar nog steeds niet aangenomen? Op een gegeven moment vraag je je af waarom het nog niet gelukt is. Ligt het aan de (arbeids-)markt, aan je diploma's of ervaring of kun je de manier waarop je solliciteert nog verbeteren?

Doe je voordeel met deze sollicitatietips

Ook als je veel ervaring hebt met solliciteren zijn er vaak nog wel dingen die je kunt verbeteren. Goed en effectief solliciteren kan nooit een baan garanderen, maar je kunt wel je kans op een (passende) baan vergroten. Hier zijn een paar belangrijke tips:

Doen:

 • Maak een sterkte-zwakteanalyse van jezelf; wees daarbij heel eerlijk, gebruik testuitslagen en de mening van anderen.
 • Als je geen werk hebt, besteed dan tenminste 20 uur per week aan het solliciteren en oriënteren op de arbeidsmarkt. Zo houd je ook een zekere regelmaat vast die je leven structuur geeft.
 • Houd bedrijven die reorganiseren in de gaten en bel de personeelsafdeling om te vragen of er vacatures aankomen. Dit geldt natuurlijk niet als de reorganisatie uitdraait op massaontslag.
 • Bel altijd voordat je een brief stuurt met de contactpersoon die genoemd wordt in een personeelsadvertentie; stel relevante vragen.
 • Maak gebruik van je netwerk en vertel zo veel mogelijk mensen dat je een baan zoekt. Je netwerk levert vaak verrassende kruiwagens op!
 • Neem, zo mogelijk, het telefoonnummer van bedrijven waar je solliciteert op in je telefoon. Beslis als je hun naam in je schermpje ziet of de omgeving waar je op dat moment bent zich leent voor een telefoongesprek met je toekomstige werkgever.
 • Krijg je een uitnodiging voor een gesprek? Zorg dan dat je zo veel mogelijk over dat bedrijf te weten komt voordat je er naartoe gaat (via Internet, de bibliotheek enz.).
 • Bel beleefd na wanneer je afgewezen wordt; vraag naar de reden, welke indruk je hebt gemaakt en of er binnenkort nog andere vacatures te verwachten zijn.

Niet doen:

 • De irritantste fout die sollicitanten kunnen maken is dat zij de selecteur(s) schriftelijk, telefonisch of in een gesprek proberen hun mening op te leggen. Overtuigen is iets anders dan bekeren.
 • Laat in een brief dus al te zelfverzekerde uitspraken als "ik ben geschikt voor de functie" of (nog erger) het irritante "gefeliciteerd, u hebt de meest geschikte kandidaat gevonden!" liever achterwege.
 • Schrijf in plaats daarvan liever dat je belangstelling hebt voor een functie en graag op gesprek wilt komen of dat de functie je bijzonder aanspreekt.
 • Maak geen vuistdik cv boordevol irrelevante details. Houd de brief kort en zakelijk. Maximaal 1 kantje voor een brief en 2 voor een cv is een goede richtlijn. 
 • Solliciteren doe je niet alleen met je brief, maar in je hele presentatie. Gebruik een serieus e-mailadres met je volledige (eigen) naam. Een e-mailadres als babygirl@voorbeeld.com werkt voor de meeste banen niet zo goed. 
 • Let op je voicemail. Een grappige voicemail is misschien leuk voor je vrienden, maar stelt je toekomstige werkgever het ook op prijs?
 • Probeer tijdens het sollicitatiegesprek niet om het beste of het wenselijke antwoord te geven, maar luister en reageer.
 • Klaag niet over je (vorige) werkgever en stel de zaken niet anders voor dan ze zijn.
 • Je hebt recht op een respectvolle behandeling als sollicitant.  Wanneer je het gesprek met een onprettig gevoel verlaat, laat de baan dan schieten. Stel je eens voor dat je elke dag met zo'n gevoel thuiskomt!

Wanneer je bovenstaande tips in de gaten houdt kom je een heel eind. Of je er nu zelf voor gekozen hebt of dat het gedwongen is: je bevindt je in een situatie waarin je een nieuwe baan wilt. Pak dit serieus op als een belangrijk project in je leven.

Hoe maak je een goede sollicitatiebrief?

Hoewel de selectie van kandidaten voornamelijk plaatsvindt op grond van het curriculum vitae speelt de sollicitatiebrief (motivatiebrief) een belangrijke rol in het sollicitatieproces. Als je je sollicitatie per post instuurt spreekt het belang van een nette sollicitatiebrief voor zich, maar ook bij online solliciteren heb je vaak de mogelijkheid een sollicitatiebrief bij te voegen. Ook als er niet om wordt gevraagd, bijvoorbeeld wanneer je je cv met een digitaal invulformulier of per e-mail opstuurt, neem je een voorsprong als je er een nette sollicitatiebrief bij doet!

Waarom is een goede sollicitatiebrief belangrijk?

In je sollicitatiebrief (tegenwoordig wordt ook vaak gesproken van een motivatiebrief) stel je jezelf voor aan een werkgever die een vacature heeft. Je vertelt kort iets over je achtergrond en waarom je belangstelling hebt voor de functie. Je sluit af met een verzoek om nader kennis te maken in een sollicitatiegesprek.

Een goede sollicitatiebrief helpt om je te onderscheiden van andere sollicitanten, maar zal je geen baan bezorgen. Sollicitanten overschatten het belang van de sollicitatiebrief in het hele sollicitatieproces nog wel eens. Selecteurs zullen vooral naar de inhoud van je cv kijken om te bepalen of je een geschikte kandidaat voor de functie bent. Wie z'n cv echter aanbiedt met een afgeraffelde sollicitatiebrief geeft daarmee aan niet zo gemotiveerd te zijn. Zo bezien kan een sollicitatiebrief dus wel degelijk van doorslaggevende betekenis zijn.

Waar voldoet een goede sollicitatiebrief aan?

 • Gebruik goed, niet-gelinieerd schrijfpapier en beschrijf het aan één kant. Schrijf je papier niet helemaal vol en let op dat je een nette linker- en rechterkantlijn hebt. Laat na elke alinea een witregel open. Een brief die verzorgd oogt, nodigt uit tot lezen.
 • Gebruik altijd een tekstverwerker voor je brief en kies een passend lettertype; handgeschreven sollicitatiebrieven zijn geen aanbeveling. Vermijd het maken van taal- en tikfouten door het gebruik van de spellingscontrole èn je grammaticakennis (want dat heeft de spellingscontrole niet). Laat je brief altijd door iemand nalezen.
 • De brief mag niet te lang zijn, één velletje is voldoende.
 • Deel je brief in vier, bij voorkeur korte, paragrafen in en beschrijf achtereenvolgens:
  • de opening en je blijk van belangstelling
  • een korte samenvatting van je belangrijkste kwaliteiten
  • waarom je denkt dat de baan voor jou interessant is en wat je denkt te kunnen toevoegen aan de baan/organisatie
  • afsluiting en verzoek om op gesprek te mogen komen

Tips voor de stijl van je sollicitatiebrief

 • Verplaats jezelf in de lezer door je af te vragen wat hij (of zij) interessant vindt. Iedere sollicitant presenteert zichzelf als de perfecte kandidaat, dus waar onderscheid jij je in? (Tip: toon een beetje bescheidenheid, selecteurs stellen dat op prijs).
 • Schrijf nette, niet al te lange zinnen. Wees beleefd, doch ontspannen in je schrijfstijl. Probeer aan te sluiten bij de huidige spreektaal en vermijd het gebruik van clichés. Een woord als "uitdaging" gebruikt iedereen en is daarom inhoudsloos. Begin- en eindzinnen staan vaak bol van de clichés. Probeer eens wat anders, zonder raar te doen of leuk te willen zijn.
 • Houd het doel van je brief voor ogen: een sollicitatiebrief is een zakelijke brief en geen persoonlijke. Spreek de lezer in je brief altijd aan met "u", zelfs als je hem of haar kent. Ontspannen is iets anders dan geestig; grapjes komen op papier zelden goed over. Wees ten slotte consequent in je stijlgebruik.
 • Vraag in je afsluitende paragraaf om een gesprek en niet om de baan. Dat is belangrijk omdat je pas tijdens en na het sollicitatiegesprek goed kunt beoordelen of er een klik tussen jou en de werkgever is.

Uiteraard gelden deze tips zowel voor papieren brieven als voor reacties per e-mail. Reacties die per e-mail binnenkomen worden meestal uitgeprint en samen met brieven op één stapel gelegd.

Gratis downloaden

Met onderstaande tips kun je een goede sollicitatiebrief te schrijven. Kijk naar voorbeeld van een sollicitatiebrief of voorbeeld van een open sollicitatiebrief. Wil je het jezelf makkelijk maken? Download deze voorbeeldbrieven in Word en vul ze aan met je eigen gegevens. Je kunt ze hier gratis downloaden.

Schrijf je in

Geen geschikte vacatures kunnen vinden? Stuur ons een open sollicitatie!

Schrijf je in

Excellent Uitzendbureau B.V.

Laanweg 4, unit 747
Industrieterrein Halfweg I 
3208 LC Spijkenisse

tel    : 085 - 27 38 128
fax  : 085 -  27 38  129
email : Info@excellent-uzb.nl

© 2019 Excellent Uitzendbureau|Links|Sitemap|Disclaimer|Privacy Policy|Contact 
Excellent Uitzendbureau gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.